Składniki:
FARSZ:
kasza jęczmienna średnia 3/4 szklanki,
pieczarki 25 dag,
cebula 1 sztuka,
kapusta kiszona 15 dag,
olej rzepakowy 10 łyżek,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczki,
kucharek 1 łyżeczka,
bułka tarta 1 łyżka
NALEŚNIKI:
mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki,
mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka,
jajka 2 sztuki,
mleko 3,2% 1,5 szklanki,
woda gazowana 1,5 szklanki,
olej rzepakowy 5 łyżek,
cukier 1 łyżeczka,
sól morska 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy do przecierania patelni - ile potrzeba
na naleśniki do miski wsypać mąkę razową typ 2000, mąkę pszenną 500, jajka, sól, cukier, wlać mleko, wodę, olej
mikserem dobrze wymieszać z 3-4 minuty na ciasto nie za gęste i odstawić na minimum 30 minut - po tym czasie jeśli ciasto jest za gęste wlać mleko lub wodę gazowaną aby je odpowiednio rozrzedzić
na patelnię dać ciut oleju i rozsmarować ręcznikiem papierowym i mocno patelnie rozgrzać - wlać chochelką porcję ciasta, rozsmarować na całej patelni i smażyć złociste naleśniki z obu stron - zawsze patelnię przecieram ręcznikiem papierowym maczanym w oleju i kładę nową porcję ciasta
wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki
naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz