2014-11-23

jogurtowy sernik z winogronami pieczony...

Składniki:


jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt grecki 3 sztuki, kasza manna 2 łyżki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, winogrona 20 sztuk, cukier puder - ile potrzeba, cytryna 1 duża

z 5 jajek oddzielić białka i ubić je na sztywno - używam jajek w temperaturze pokojowej i zawsze mam na sztywno szybko mikserem ubitą pianę - ważne, aby jajka były świeże

żółtka, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem na kogel-mogel do "białości"

ze sparzonej dużej cytryny zetrzeć skórkę do ciasta

dodać jogurty greckie po 330 gram każdy, wsypać kaszkę manną, budyń i mikserem wymieszać z 2 minuty

następnie dodać pianę i delikatnie łyżką wmieszać do ciasta - duże, umyte winogrona przekroic na pół i jeśli są pestki to je usunąć - obsypać połówki winogron mąką i dodać je do ciasta lekko mieszając

tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować - wlać ciasto i piec w 200C około 45-50 minut

zupełnie wystudzone ciasto dopiero wyjąć z blaszki i posypać cukrem pudrem - jogurtowy sernik jest bardzo delikatny i wilgotny.............SMACZNEGO!!!