2014-11-24

ciasto kakaowe z malinami i śmietaną galaretkową...

Składniki:


jajka 3 sztuki, mleko 3,2% 1 szklanka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, maliny 20 dag, śmietana 30 % 400 ml, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie, kolorowa posypka - ile potrzeba, sok z cytryny 1/4 szklanki


w temperaturze pokojowej składniki: olej, jajka, mleko, cukier rózgą dobrze roztrzepać

wsypać mąkę, proszek, kakao i wymieszać nie za długo do połączenia składników

do ciasta wsypać maliny i wymieszać delikatnie

tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać - wlać ciasto i piec w 200C około 40 minut, do suchego patyczka

mocno zimną śmietanę 30% ubić na sztywno i wlać wystudzoną galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody

ciasto przekroić na połowę, skropić wodą z cytryną i przełożyć połową śmietany, nakryć blatem ciasta i na wierzch dać resztę śmietany i posypać posypką kolorową

ciasto jest bardzo wilgotne, smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!