2014-11-29

ciasto dyniowo-pomarańczowe...

Składniki:


jajka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, masło lub margaryna 1/2 kostki, miąższ z dyni 2 szklanki, pomarańcza 1 duża, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, śmietana 30 % 1 szklanka, serek homogenizowany 25 dag, galaretka wiśniowa 1 opakowanie


całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach

wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem wymieszać z 1 minutę - wsypać startą dynię na drobnych oczkach, dodać kawałeczki pomarańczy i połowę startej skórki z wyparzonej pomarańczy

tortownica 24cm, wysmarowana masłem i tartą bułką posypana, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 40-45 minut - zostawić w blaszce do wystygnięcia

zimną śmietanę 30% ubić na sztywno, dodać zimny serek homogenizowany waniliowy, wsypać galaretkę i mikserem wszystko połączyć

wierzch zimnego ciasta posmarować kremem i posypać resztą startej skórki z pomarańczy, schować do lodówki na 2 godziny

ciasto jest pysznie smacznie i warto je upiec.................SMACZNEGO!!!