2014-10-31

szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych...

Składniki:
śliwki 3 kg, woda 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, żelfix 2 opakowania, cukier 30 dag


umyte śliwki wypestkować i włożyć połówki śliwek do szybkowara / "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"/, wlać wodę i zagotować

dodać sok z cytryny, wsypać żelfix 3:1 i cukru mniej niż na opakowaniu pisze - czyli po 15 dag na opakowanie, zamieszać i zamknąć szybkowar

po zagotowaniu się gotować 5 minut na średnim ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę

do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia

lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO!!!