2014-09-01

śliwkowiec z pianką pod kruszonką...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śmietana gęsta 3 łyżki, śliwki 22 sztuki, kruszonka - w opisie


żółtka, cukier, miękka palma utrzeć mikserem na kogel-mogel

wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać mikserem, dodać śmietanę 18% i utrzeć gładkie, gęste ciasto

tortownica 24cm - wysmarować tłuszczem i tartą bułką, do blaszki rozsmarować ciasto i poukładać na cieście śliwki bez pestek

na śliwkach rozsmarować ubitą na sztywno pianę

KRUSZONKA: po 10 dag miękkie masło, cukier, mąka krupczatka, kakao 2 łyżki - zrobić kruszonkę mikserem i wysypać na pianę

piec w 200C około 40 minut, ciasto wyjąć z blaszki zimne

ciasto jest pysznie śliwkowe i szybko się zjada.............SMACZNEGO!!!

Śliwka - robaczywka!Ciacho na widelcu