Składniki:
pałki z kurczaka 8 sztuk,
czubrica zielona Royal Brand 3 łyżki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
papryka ostra mielona 1 łyżeczka,
cebula 3 sztuki,
ząbki czosnku 8 sztuk,
kucharek 1 łyżeczka,
pomidory 3 sztuki,
wywar mięsny 1 szklanka,
przyprawa do zup - do smaku
umyte pałki z kurczaka, osuszone ręcznikiem papierowym obsypać czubricą zieloną, schować do woreczka foliowego na kilka godzin do lodówki
na gorącym oleju podsmażyć pałki i dodać cebulę, czosnek, paprykę ostrą, kucharka i jeszcze posypać ciut czubricą, podsmażać z 10 minut
wlać wywar mięsny i dusić pod przykryciem z 15 minut
dodać pomidory i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, pod koniec gotowania zabrać pokrywkę i na większym ogniu odparować nadmiar wody
pałki są pyszne z ryżem na obiad...............SMACZNEGO!!!
czubrica mielona Royal Brand -
spokrewniona z cząbrem przyprawa, charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej,
czubricy używa się głównie do zup, mięs, fasoli i serów,
pod nazwą "trapezna" w Bułgarii można kupić tę przyprawę jako tradycyjną mieszankę składającą się zazwyczaj z soli, sproszkowanej papryki i czubricy, popularna również w krajach byłej Jugosławii....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz