Składniki:
jajka 3 sztuki,
masło lub margaryna 1 kostki,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
agrest 3/4 kg,
polewa czekoladowa - w opisie,
kruszonka - w opisie
jajka, miękka palma, cukry ubić mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być
wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto
tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest
KRUSZONKA: po 100 gram cukru-mąki krupczatki-masła miękkiego = wyrobić na kruszonkę i posypać ciasta
piec w 200C około 40 minut po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ta mniejsza foremka jest już upieczona, jeśli patyczek suchy to wyjąć z piekarnika i dalej piec tortownicę
POLEWA: polewę czekoladową wyjąć z torebki do miski, dać 1 łyżkę śmietany 18% i nad gotującą się wodą wszystko wymieszać i polać ciasta
ciasto jest po prostu tylko smaczne............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz