2014-08-29

agrestowy ucieraniec...

Składniki:


jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1 kostki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, agrest 3/4 kg, polewa czekoladowa - w opisie, kruszonka - w opisie


jajka, miękka palma, cukry ubić mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być

wsypać mąkę z proszkiem i utrzeć na dość gęste ciasto

tortownica 20cm i foremka 15x15 wyłożyć papierem do pieczenia - rozdzielić ciasto, dać agrest

KRUSZONKA: po 100 gram cukru-mąki krupczatki-masła miękkiego = wyrobić na kruszonkę i posypać ciasta

piec w 200C około 40 minut po 35 minutach sprawdzić patyczkiem czy ta mniejsza foremka jest już upieczona, jeśli patyczek suchy to wyjąć z piekarnika i dalej piec tortownicę

POLEWA: polewę czekoladową wyjąć z torebki do miski, dać 1 łyżkę śmietany 18% i nad gotującą się wodą wszystko wymieszać i polać ciasta

ciasto jest po prostu tylko smaczne............SMACZNEGO!!!