2014-07-15

jogurtowy porzeczkowiec czyli łatwe,tanie,szybkie ciasto...

Składniki:


jogurt naturalny 180 ml, jajka 3 sztuki, olej rzepakowy 180 ml, cukier 270 ml, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 540 ml, wiórki kokosowe 2 łyżki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, czerwona porzeczka 50 dag, cukier puder - ile potrzeba


porzeczki obrać przy pomocy widelca - między zęby widelca włożyć gałązkę porzeczek i trzymając za ogonek ciągnąć go do góry a porzeczki spadają do miski - obrane porzeczki opłukać i wsypać na sito

KUBECZEK PO JOGURCIE BĘDZIE MIARKĄ DO POZOSTAŁYCH SKŁADNIKÓW

jogurt dodać do jajek, oleju, cukrów i rózgą dobrze roztrzepać

wsypać wiórki kokosowe i wymieszać z masą jogurtową

wsypać 3 kubeczki mąki, proszek i wymieszać nie za długo do połączenia składników

forma silikonowa 24cm z kominkiem - na dno wsypać garść porzeczek i dodać trochę ciasta

na ciasto rozsypać część porzeczek - dać część ciasta - dać znowu część porzeczek, ciasto i resztę porzeczek na ciasto

ciasto piec w 200C około 40-45 minut - ciasto z formy wyjąć dopiero wystudzone i posypać je pudrem cukrem

ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i ciut kwaskowate..............SMACZNEGO!!!