4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1 opakowanie cytrynowy kisiel "duża porcja" lub 2 zwykłe opakowania, 1 łyżka olej rzepakowy, 180 gram biszkopty, 2 opakowania galaretka: wiśniowa + leśne owoce, 300 ml słoik domowej dyni na słodko
białka ubić na sztywną pianę, galaretki rozpuścić w dwóch naczyniach w 400ml gorącej wody i odstawić do prawie stężenia
żółtka utrzeć z cukrami na kogel-mogel z 5 minut w robocie lub mikserem
do żółtek dodać ser z wiaderka, kisiel, olej i wszystko zmiksować ze 3 minuty
na koniec dodać pianę i na wolnych obrotach robota wymieszać lub ręcznie łyżką
tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować niczym
do blaszki na dno porozkładać biszkopty, wylać masę serową i piec w 200C około 40-45 minut
sernik zostawić do dobrego wystudzenia
na zimny sernik rozłożyć dynię z mojego przepisu "TUTAJ" - na dynię tężejącą galaretkę wiśniową i galaretkę leśne owoce
sernik schować na kilka godzin do lodówki
sernik jest aromatycznie cytrynowy, nie za słodki a dzięki dyni z galaretką jest jeszcze bardziej wilgotny..........SMACZNEGO!!!
cukier cytrynowy Royal Brand: produkt naturalny - skład: cukier, aromat naturalny - opakowanie: 250 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz