2014-02-23

marmolada śliwkowo-jabłkowa...

Składniki:


1 kg śliwki węgierki, 1,5 kg jabłka winne, 1 szklanka woda, 1 opakowanie żelfix, 2 szklanki cukier


z umytych śliwek usunąć pestki i przekroić ja na kawałki

z umytych jabłek ze skórką usunąć gniazda nasienne i pokroić je na kawałki

w garnku posypać owoce cukrem i wlać wodę

mieszając doprowadzić do zagotowania i dalej mieszając gotować z 5 minut - po tym czasie owoce zmiksować blenderem w garnku

na koniec wsypać żelfix i mieszając gotować z 2 minuty

gorącą marmoladę przekładać do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcić, stawiać do wystudzenia słoiczki na zakrętkach

przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu

marmolada smakuje do tostów, pieczywa, do nadziewania pączków itp.....SMACZNEGO!!!

Domowy Wyrób