2013-11-17

boczek na ostro "grill barbecue" do chleba...

Składniki:


1,5 kg boczek świeży, 4 łyżki przyprawa grill barbecue Royal Brand, 2 łyżki vegeta, 1 łyżka majeranek, 2 sztuki cebula, 5 ząbków czosnek, 1 łyżka smalec


zakupiony boczek świeży zwinięty na roladę rozwinąć, opłukać i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym

przyprawę grill barbecue wymieszać w miseczce z majerankiem, vegetą i na cały płat boczku je rozsypać

ciasno zwinąć boczek w roladę i nicią mocno obwiązać

na gorącym smalcu zrumienić mocno z każdej strony boczek

dodać połówki obrane cebuli i ząbki czosnku

pod przykryciem dusić boczek z 60 minut na mniejszym ogniu co jakiś czas obracając

boczek dobrze wystudzić i dopiero ściągnąć nić - ciepły się rozleci

smalec z garnka z cebulą i czosnkiem można użyć do pieczywa lub zamrozić np. do bigosu

taki boczek jest lepszy od niejednej wędliny.......SMACZNEGO!!!

mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu, ryb na grilla lub na patelnię - opakowanie: 70 gram