2013-08-02

galaretkowy torcik jak malowany...

Składniki:


380 ml jogurt truskawkowy do picia, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa, 2 łyżeczki żelatyna, 1 opakowanie galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba winogrona duże zielone, 200 gram biszkopty okrągłe


galaretkę pomarańczową i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 200 ml gorącej wody i wystudzić

dobrze wymieszać z jogurtem i schować do lodówki do lekkiego stężenia

galaretkę truskawkową z 1 łyżeczką żelatyny rozpuścić w 500 ml gorącej wody i zostawić do lekkiego stężenia

na dnie formy silikonowej z kominkiem 22 cm - poukładać połówki umytych winogron

na winogrona wlać ze 6 dużych łyżek jogurtu i do lodówki

na winogrona rozłożyć biszkopty i rozlać z 8 łyżek jogurtu i do lodówki

po zastygnięciu rozłożyć połówki winogron i znowu dodać jogurt i do lodówki

znowu powtórzyć winogrona, jogurt, biszkopty i dodać pozostały jogurt i do lodówki do stężenia

na jogurt dodać truskawkową galaretkę tężejącą i na wierzch lekko wcisnąć biszkopty

do lodówki na całą noc do dobrego stężenia

formę silikonową wstawiłam do mocno gorącej wody na kilka sekund i od razu wyjąć formę po takim sposobie torcik bez trudu "sam wyszedł" z formy bez uszkodzeń galaretki i jest jak "malowany"

polecam lekki, mało kaloryczny i bardzo orzeźwiający torcik galaretkowy na upalne dni.........SMACZNEGO!!!