2013-08-03

łatwe,szybkie i smaczne ciasto z wiśniami...

Składniki:


4 sztuki jajka, 3/4 szklanki cukier, 15 dag masło lub margaryna, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 szklanki mąka tortowa Basia, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg wiśnie bez pestek, - ile potrzeba cukier puder


jajka, tłuszcz, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem z 5 minut

masa będzie "zważona" ale to nie przeszkadza w efekcie gotowego ciasta

do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ze 3 minuty miksować

ciasto ma być gęste

tortownica 24 cm - na dno wyłożyć papier do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem

ciasto rozsmarować w tortownicy

umyte wiśnie bez pestek posypać łyżką mąki i lekko wymieszać - mąka wchłonie sok i nie będą się zapadać w ciasto

takie wiśnie rozłożyć na cieście

piec w 200C około 40-45 minut

ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

ciasto jest puszyste, lekkie.......SMACZNEGO!!!