2013-07-24

ucierany śliwkowiec...

Składniki:


15 dag masło lub margaryna, 1/2 szklanki cukier, 1 torebka cukier waniliowy, 3 większe jajka, 1,3/4 szklanki mąka tortowa Basia, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1/2 kg śliwki, - w opisie lukier rzadki cytrynowy


tłuszcz utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym z 3 minuty

dodać jajka i z 5 minut ucierać mikserem

masa ucierana ma "zważoną" konsystencję - ale to nie przeszkadza

do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ucierać ze 2 minuty

ciasto ma być gęste

dno tortownicy /24cm/ wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i obsypać tartą bułką

ciasto rozsmarować szpatułką lub łyżką

na wierzchu poukładać gęsto śliwki bez pestek

piec w 200C około 40-45 minut

na wierzch do śliwek lubię dodać trochę rzadkiego lukru cytrynowego

lukier: 3 łyżki pudru cukru i wcisnąć tyle soku z cytryny aby lukier był płynny i wymieszać

lukier polać po wierzchu śliwek

ciasto wspaniale pachnie, jest puszyste i delikatne i szybko się zjada.........SMACZNEGO!!!