2013-07-19

pierogi pieczenią nadziane i odsmażane...

Składniki:


- w opisie ciasto na pierogi, 1/2 kg mięso z pieczeni, 1/2 szklanki tarta bułka, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1/4 kostki masło do smażenia, 2 sztuki cebula, 1 pęczek natka pietruszki zmiksowana


FARSZ:
zimne mięso z pieczonej łopatki zmielić lub zmiksować

dodać 1/2 szklanki tartej bułki i dolać wody lub wywar z rosołu tyle, aby masa nie była za sucha

CIASTO NA PIEROGI:
1/2 kg mąki pszennej, 1 łyżka śmietany, 1/2 płaskiej łyżeczki soli, około 1 szklanki wrzątku

ciasto wyrabiam w robocie, jeśli mąka "bierze" więcej wody to z wyczuciem dolewam wrzątku

wyrobione ciasto wkładam do woreczka, aby nie wysychało

wałkować cienkie blaty i szklanka wycinać kółka

na środek nałożyć farsz i zlepiać pierogi

wkładać do wrzącej, osolonej i z ciut olejem wody - gotować po wypłynięciu z 3-4 minuty na niedużym ogniu

pierogi tez zamrażam - ale bez gotowania, po zlepieniu układam na tacy i do zamrażarki, już zamrożone wkładam do woreczka

na maśle klarowanym zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, posolić do smaku i dodać pierogi i podsmażać z 5 minut delikatnie mieszając

na koniec dodać łyżkę zmiksowanej natki pietruszki.......SMACZNEGO!!!