2013-07-03

pasztet "mix drobiowy" z solą prowansalską...

Składniki:


30 dag wątróbka z kaczki, 1 większa szyja z indyka, 1 sztuka udko z gęsi, 2 sztuki pierś kurczaka, 1 sztuka bułka namoczona w mleku, 1/2 szklanki bułka tarta, 2 sztuki jajka, 2 łyżki majeranek, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 1/2 pęczka włoszczyzna, 1/2 pęczka natka pietruszki, 1 łyżka sól prowansalska Royal Brand, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony

wątróbki, szyje, udko, piersi 2 podwójne ugotować z przyprawą kucharka, zielem i liściem laurowym dodać obraną włoszczyznę

po ugotowaniu ostudzić i zmielić w rozdrabniaczu mięsa, włoszczyznę

w misce wymieszać z jajkami, pieprzem, bułką odciśnięta z mleka, tartą bułką i natką pietruszki

dobrze wszystko wymieszać

silikonowa forma 22 cm

do formy włożyć pasztet i dobrze go przyklepać w formie

posypać wierzch ciut tartą bułką

piec w 200C około 40 minut

z formy wyjąc ostudzony........SMACZNEGO!!!

sól morska prowansalska Royal Brand: produkt naturalny - skład: sól morska, rozmaryn, bazylia, koperek, oregano, tymianek, cząber, lawenda - zastosowanie: do zup, sosów i zapiekanek, do potraw gotowanych, pieczonych, duszonych, do różnych sałatek i surówek, sól idealna do różnego rodzaju serów i twarogów, jaj i dipów - opakowanie szklane: 200 gram