2013-05-24

wątróbka w ziarnistych przyprawach z nutą maggi do smaku...

Składniki:

50 dag wątróbka kurczaka, 1 szklanka mleko, 4 łyżki mąka pszenna, 1 łyżka kolendra ziarna, 1 łyżka jałowiec ziarna, 1 łyżeczka pieprz czarny ziarna, 1 łyżka gorczyca ziarna, - ile potrzeba olej, - do smaku maggi, 3 sztuki cebula, 2 sztuki pomidor

wątróbkę oczyścić i opłukać - zalać w misce mlekiem i na noc do lodówki - potem ją wylać na sito aby odciekło mleko

na gorącym oleju podprażyć ziarna przypraw, gdy zaczną "strzelać" to przełożyć je na talerzyk i później dodać do wątróbki

na gorącym oleju po ziarnach usmażyć wątróbkę obsypaną mąką

wsypać wcześniej uprażone ziarna i dodać cebulę pokrojoną w połówki talarki

doprawić maggi, dodać pokrojone w kostkę pomidory i pod przykryciem podsmażać z 5 minut

do smaku dodać jeszcze maggi - soli nie używam do tego dania

dzięki ziarnistym przyprawom wątróbka ma wyjątkowy zapach, smak i smakuje najlepiej z pieczywem......SMACZNEGO!!!

AKCJA: