2013-03-21

torcik "półtort" mandarynkowy...

Składniki:

4 sztuki jajka, 1 szklanka mąka tortowa, 1 szklanka cukier, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia - w opisie krem do tortów czekoladowy, 6 sztuk mandarynki, - w opisie poncz do nasączenia

biszkopt upiec z podanych składników w tortownicy silikon 26 cm w 180C około 30 minut

upieczony dobrze wystudzić

mleka daję mniej niż jest w opisie kremu-daję 250 ml

z zimnym mlekiem dobrze ubić proszek na krem

miękkie masło utrzeć i porcjami dodawać do kremu miksując

biszkopt przekroić na połowę i te połówki każdą na 3 części przekroić

każdą część biszkoptu nasączyć gorzką herbatą z wódką - ilość wódki wg uznania

smarować kremem, nakładać mandarynki - cząstki tnę nożyczkami

cały torcik posmarować kremem, położyć całe cząstki mandarynek i szprycą zrobić ozdobę z kremu i posypać posypką

odstawić na kilka godzin do lodówki

torcik jest wilgotny, nie za słodki.......SMACZNEGO!!!