2013-03-10

biała z bigosem i chrzanem...

Składniki:

1,5 kg kapusta kiszona, 2 garście grzyby suszone, 3/4 kg łopatka bez kości, 1 sztuka cebula, 2 łyżki smalec, 2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony, 1 łyżka papryka słodka mielona, - do smaku maggi, 8 sztuk biała kiełbasa surowa, - ile potrzeba chrzan śmietankowy

kiszoną kapustę ugotować z grzybami suszonymi prawie do miękkości

łopatkę pokrojoną w kostkę usmażyć z cebulą na smalcu, do smaku doprawić jarzynką i dodać do bigosu

do smaku doprawić pieprzem, papryką słodką,

mieszając podgotować z 30 minut

białą kiełbasę dobrej jakości zagotować i na minimalnym ogniu gotować z 20 minut

podać białą na bigosie i z chrzanem.......SMACZNEGO!!!