2013-02-21

krupnik z kaszy średniej...

Składniki:

1 sztuka porcje z kurczaka, 4 sztuki ziele angielskie, 2 sztuki liście laurowe, 2 łyżki jarzynka, 4 litry woda, 1 pęczek włoszczyzna, 6 sztuk ziemniaki, 1 szklanka kasza średnia mazurska, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku maggi, 4 łyżki natka pietruszki, 1 kubek śmietana

z kurczaka wyciąć grzbiet z szyją. skrzydełka, skórę z podudzi, opłukać i zagotować

zebrać szumy, dodać liście laurowe, ziele angielskie, jarzynkę, marchew, seler, pietruszkę, por i zagotować

gdy warzywa są miękkie wyjąć na talerz razem z kawałkami porcji rosołowej

wsypa c kaszę, ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować z 25 minut

warzywa pokroić w kostkę, obrać mięsko z porcji i wsypać do krupniku

pod koniec gotowania wlać śmietanę słodką

do smaku doprawić pieprzem, maggi i dodać natkę pietruszki mrożoną lub świeżą........SMACZNEGO!!!!