2013-01-31

cielęce serce w ogórkowym gulaszu z musztardą...

Składniki:


1 sztuka serce cielęce, 1 sztuka cebula, 2 sztuki ogórek kiszony, 1 łyżeczka musztarda miodowa, - do smaku przyprawa maggi, 2 łyżeczki pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony, - szczypta Cayenne, - ile potrzeba śmietana, - ile potrzeba mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki mrożona, 2 sztuki liść ziele, 1/2 łyżeczki sól morska, - ile potrzeba smalec lub olej


dobrze usunąć krew i umyć serca i zagotować = WAŻNE = ze 3-4 razy wylewać wodę i wlać nową i zagotować = jak już nie zmieniamy wody to dajemy sól 1/2 łyżeczki i ziele z liściem i na małym ogniu gotujemy do miękkości ok 1,5-2 godziny

z ostudzonych serc wykrawam wszystkie tłuszczyki, żyłki itp. i kroję mięsko na kawałeczki == a kotki mają ucztę z wykrawek resztkowych....

na smalcu lub oleju zrumienić lekko cebulkę posiekaną - potem dać serca, przyprawy i podsmażać- potem dać starte kiszone ogórki i musztardę- dolać wody w ilości wg uznania i dusić z 15 minut

na koniec wymieszać mąkę ze śmietaną i doprowadzić do zagęszczenia mieszając- dałam zamrożoną posiekaną natkę pietruszki

podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym......SMACZNEGO!!!!!