2012-12-01

parówkowe paluchy drożdżowe...

Składniki:


25 dag mąka tortowa, 1,5 łyżeczki drożdże suche, 2 łyżki mleko letnie, 1 sztuka żółtko, 1 łyżka olej, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżeczka sól, 1 łyżka oregano, 1 sztuka białko do smarowania, - ile potrzeba parówki cienkie


mąka, drożdże, mleko letnie, żółtko, olej, cukier, sól, oregano wszystko dobrze wyrobić

rozwałkować cienki placek posmarować roztrzepanym białkiem i podzielić go na 2-3 cm paski

ile pasków wyjdzie - tyle użyć parówek i każdą parówkę owijać paskiem



jeśli więcej ciasta na parówce to rozwałkuj grubszy placek

posmarować każdy paluch naokoło białkiem

ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do nagrzanego prodiża - innego piecyka 200C i piec około 20-25 minut

smaczne, chrupiące paluchy a z barszczykiem czerwonym do picia to pychota.....
SMACZNEGO!!!