2012-11-29

mus jabłkowo kisielowy, budyniowy krem, dobry biszkopt i jest wilgotny nie za słodki pyszny torcik...

Składniki:
BISZKOPT: - przepis w opisie na biszkopt
MUS KISIELOWY: 10 sztuk jabłka reneta, 1/2 szklanki cukier, 1 łyżka sok z cytryny, 1 torebka kisiel cytrynowy
KREM BUDYNIOWY: 1 torebka budyń czekoladowy, 1,5 szklanki mleko, 2 łyżki cukier, 1/2 kostki masło
DODATKI: 1/2 szklanki sok jabłkowy, 2 łyżki wiórki kokosowe, - ile potrzeba inka karmelowa


umyta szara reneta ze skórką pokrojona w kostkę

włożyć do rondelka, wsypać cukier, 1 łyżka soku z cytryny i dusić mieszając z 5 minut - wsypać kisiel i zagęścić mieszając

zimne jabłka zmiksować blenderem na mus kisielowy

1/2 szklanki mleka zostawić do wymieszania budyniu - resztę z cukrem zagotować i wlać budyń, mieszając zagęścić i zostawić do wystudzenia

masło utrzeć na puszysto i małymi porcjami dodawać budyń ucierając na krem

POLECAM upieczony biszkopt (co zawsze się udaje) z mojego przepisu TUTAJ
podzielić na 3 blaty

pierwszy blat zwilżam łyżeczką sokiem jabłkowym i nakładam większą część musu kisielowego - nakryć drugim blatem

drugi blat zwilżam łyżeczką sokiem jabłkowym i nakładam połowę kremu budyniowego - nakryć trzecim blatem

trzeci blat zwilżam łyżeczką sokiem jabłkowym i nakładam resztę musu kisielowego - cały biszkopt smaruję kremem

na wierzchu piszę szprycą 56 (urodzinki męża)- cały wierzch posypuję wiórkami kokosowymi i dodatkowo sam napis posypuję cynamonem - talerz naokoło posypałam kawą inką karmelową

schować do lodówki na całą noc

wilgotny,nie za słodki pyszny torcik, który w trakcie jedzenia chce się ciągle jeść i jeść.......POLECAM......
SMACZNEGO!!!!