2012-11-29

dobry biszkopt równo upieczony...

Składniki:


4 duże jajka, 1 szklanka cukier, 1 szklanka mąka tortowa, - szczypta proszek do pieczenia


TEN BISZKOPT ZAWSZE SIĘ UDAJE: składniki temperatura pokojowa, DOTYCZY W SZCZEGÓLNOŚCI JAJEK

jajka wbić do pojemnika i je trochę same zmiksować

wsypać cukier do jajek i na najwyższych obrotach ubijać mikserem lub w robocie z 4-5 minut - tak, aby masa zrobiła się jasna i gęsta

porcjami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach połączyć z masą

jajka 4 duże lub 6 średnie

tortownica 24cm NIE WYSMAROWANA ŻADNYM TŁUSZCZEM - tylko na dno położyć papier do pieczenia - biszkopt mocno urośnie i równo

przełożyć ciasto do blaszki i piec 30 minut w nagrzanym prodiżu lub innym piecyku na 180C

sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli tak to ZOSTAWIĆ NA 10 MINUT W NIEDOMKNIĘTEJ POKRYWIE PRODIŻA LUB DRZWICZKACH PIECYKÓW

wystudzony biszkopt nożem delikatnie oddzielić od obręczy i wyjąć z formy

położyć dnem do góry i zdjąć papier do pieczenia

teraz można biszkopt dzielić na blaty........
SMACZNEGO!!!!