2018-01-11

najsmaczniejsza babka kakaowa z chałwą...

Składniki:


jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mąka 3 szklanki, kakao 4 łyżki, mleko 3/4-1 szklanka, margaryna 12,5 gram, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, soda 1 łyżeczka, aromat waniliowy 1 łyżeczka, chałwa 100 gram, cukier puder - ile potrzeba

jajka, cukier, aromat waniliowy mikserem utrzeć do białości na najwyższych obrotach z 3 minuty

wlać pomału stopiony, wystudzony tłuszcz i połączyć mikserem składniki

wsypać mąkę, proszek z sodą, kakao dobrze połączyć składniki, następnie dodać kawałki chałwy i mikserem wmieszać w ciasto

forma do babki 24 cm wysmarowana tłuszczem i obsypana tartą bułką, do formy przełożyć ciasto

piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na termoobiegu w 160C około 10 minut, do suchego patyczka, babkę w formie wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - babka kakaowa z chałwa jest pyszna, aromatyczna, wilgotna, puszysta, nie potrzeba już do niej żadnej polewy lub lukru..........SMACZNEGO!!!