2017-11-20

buraczki z jabłkiem zasmażane na obiad...

Składniki:


buraki czerwone podłużne 1 kg, woda 2 litry, smalec domowy ze skwarkami lub taki z kostki 2 łyżki czubate, cebula 1 sztuka większa, cukier 4 łyżki, jabłka 2 sztuki, sól 1 łyżeczka płaska, pieprz mielony - do smaku, ocet winny z czerwonych winogron 2 łyżki, mąką tortowa 1 łyżka czubata

buraki podłużne dobrze umyć, ściąć końcówki, włożyć do szybkowara, wlać wodę i gotować po zasyczeniu pary 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

buraki wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnka, na drugi dzień wykorzystałam go do barszczu warzywnego

obrane buraki, jabłko ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka do miski

w rondlu na smalcu (użyłam swój domowy) podsmażyć z cukrem pokrojoną cebulę na złocisto

dodać starte buraki z jabłkiem bez skórki, sól, pieprz mielony, ocet winny z czerwonych winogron, podsmażać mieszając z 5 minut, wsypać mąkę i szybko wymieszać do zagęszczenia - takie buraczki bardzo lubimy do wielu potraw mięsnych, gulaszów, również do placków ziemniaczanych, kopytek, kaszy........SMACZNEGO!!!

Jabłka jako inspiracja w kuchni