2017-03-02

tortille z fasolą jasiek...

Składniki:


tortilla 1 opakowanie, fasola Jaś 25 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, łopatka bez kości 20 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 6 sztuk, sok pomidorowy 2 szklanki, majeranek 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, cukier 2 łyżki, ocet jabłkowy 1 łyżka, keczup - ile potrzeba


fasolę jasiek namoczyć w wodzie wieczorem na całą noc, przed gotowaniem wodę odlać i wlać nowej, gotować fasolę do miękkości w szybkowarze 35 minut

pokrojoną łopatkę podsmażyć na oleju z kiełbasą, dodać cebule, czosnek, wlać sok pomidorowy

dodać paprykę, kucharka, majeranek, wlać fasolę ugotowaną razem z wywarem, gotować z 15 minut, zostawić do wystudzenia

na placki tortilli nakładać gęstą fasolę i zwijać w rulony, można podgrzać w kuchni mikrofalowej lub piekarniku - syte, smaczne danie na obiad lub na kolację z keczupem............SMACZNEGO!!!