Składniki:
prawdziwki 1 szklanka/suszone,
cielęcina bez kości 1,5 kg,
kucharek 1 łyżeczka,
cząber 1 łyżka,
przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka,
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
masło 1 łyżeczka,
woda 4 szklanki,
śmietana gęsta 1/2 szklanki,
mąka pszenna 2 łyżki,
woda 1 szklanka,
natka pietruszki 1/2 pęczka
cielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc
grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny
do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać masło i zrumienić mięso z każdej strony, wlać grzyby z wodą, dodać liście laurowe, wlać 4 szklanki wody i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, mięso wyjąć i pokroić na 3-4 cm plastry
śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia sosu, wsypać natkę pietruszki, włożyć porcje mięsa, jeśli trzeba to doprawić do smaku przyprawą w płynie, podać z ziemniakami, kaszą lub z czym lubisz - cielęcina jest krucha, delikatna i aromatyczna grzybami.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz