2016-01-01

łatwy, smaczny murzynek dynią przekładany z posypką kolorową...

Składniki:


masło 375 gram, cukier 1,5 szklanki, mleko 220 ml, kakao 8 łyżek, aromat migdałowy 1 łyżeczka, mąka tortowa 4 szklanki, proszek do pieczenia Delecta 4 łyżeczki płaskie, jajka 8 sztuk "L", maślanka 1/2 szklanki, mus z dyni 250 ml, herbata 1/2 szklanki, mocno owocowa posypka kolorowa Dekorada Delecta - ile potrzeba


ciasto nie jest za słodkie, można dać z 2 lub 2,5 szklanki cukru jak lubi się mocno słodkie ciasto

masło, mleko, cukier, aromat, kakao zagotować mieszając, odlać niepełną szklankę do polewy i masę wystudzić

wystudzoną masę przelać do miski, wsypać mąkę z proszkiem i mikserem połączyć składniki, ciasto będzie mocno gęste

wbijać po żółtku do ciasta, białka do pojemnika na pianę do ubicia

do ciasta wlać maślankę i połączyć składniki, na koniec wmieszać łyżką ubitą pianę na sztywno

keksówka 35x12 cm wysmarowana masłem i tartą bułką obsypana - ciasto przełożyć do blaszki, piekarnik nagrzany 180 C grzanie góra/dół, piec około 60 minut do suchego patyczka, ciasto wystudzić

ciasto przekroić wzdłuż, nasaczyć np herbatą z cytryną, posmarować musem dyniowym, nakryć drugą częścią ciasta, nasączyć ciasto po wierzchu

polać ciut podgrzaną w mikrofali polewą ze szklanki i posypać kolorową posypką, zostawić do zastygnięcia polewy....................SMACZNEGO!!!