2015-09-07

lekka zapiekanka z cukinii..

Składniki:


ryż 1 woreczek, kurkuma mielona 1 łyżeczka, mięso mielone indycze 20 dag, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, cukinia 1 większa/biała, ogórek gruntowy 2 średnie, pomidory 3 większe, twaróg 25 dag/półtłusty, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki


ryż ugotować w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy, ugotowany odcedzić z wody w woreczku - mięso z indyka podsmażyć z na oleju, przestudzone włożyć do miski, wymieszać z ryżem, kucharkiem, pietruszką, pieprzem, pokrojoną cebulą z czosnkiem

naczynie żaroodporne posmarować olejem, na dnie rozsypać wcześniej pokrojoną cukinię w połowie na talarki i w kostkę, posypaną solą i po 30 minutach przepłukaną zimną wodą - na cukini rozłożyć ryż z mięsem, pomidory i ogórki w plasterkach, twaróg pokruszony i polać przyprawą w płynie

piec pod przykryciem w nagrzanym do 220 C piekarniku przez 25 minut, następnie bez przykrycia w termoobiegu na 190 C przez 15 minut

zapiekanka jest lekka, małokaloryczna i pyszna.....................SMACZNEGO!!!