2015-08-01

łatwy, smaczny ucieraniec z morelami...

Składniki:


jajka "L" 6 sztuk, masło lub margaryna 250 gram, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, morele 30 sztuk, cukier puder 3/4 szklanki, sok z cytryny - ile potrzeba


można użyć połowy składników na 1 formę, można też upiec w jednej dużej blaszce 25x35 cm - jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką palmę utrzeć mikserem z 4 minuty na dużych obrotach, masa będzie jak "zważona"

wsypać przesianą mąkę razem z proszkiem i mikserem krótko utrzeć, do połączenia składników, masa ma być gęsta

2 formy tortownice niskie silikonowe 22 cm - ciasto przełożyć do form, rozsmarować i powkładać połówki moreli skórką na ciasto

piec w 200 C około 40-45 minut, do suchego patyczka, upieczone ciasta wystudzić w formach

cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na pół płynny, polać lukrem ciasta po wierzchu i zostawić do zastygnięcia

ciasto jest łatwe, tanie, można je piec z różnymi owocami..................SMACZNEGO!!!