2015-05-19

pyszne szpinakowo-ziemniaczane placki...

Składniki:


szpinak świeży 2 pęczki, ziemniaki 10 sztuk, jajka 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, cebula 1 średnia, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 8-10 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba, jogurt grecki - ile potrzeba


szpinak dobrze opłukać pod zimną wodą i na durszlaku przelać wrzątkiem, odcisnąć z wody

w pojemniku blendera zmiksować dokładnie obrane ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku, odciśnięty szpinak, przelać do miski

wymieszać z jajkiem, kucharkiem, pieprzem mielonym, tartą bułką, mąki dać tyle, aby placki nie "rozwalały" się na patelni, najlepiej dać mąki mniejszą podaną ilość i sprawdzić smażąc mały placek, jeśli trzeba to dosypać z umiarem mąki

na gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy

najlepiej smakują z greckim jogurtem..................SMACZNEGO!!!

"Czas na szpinak 5!"