2014-09-14

z kokosową kruszonką śliwki w ucierańcu...

Składniki:


jajka 4 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka pszenna 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, śliwki 60 dag, kruszonka - w opisie


jajka, cukry, miękka palma wszystko dobrze mikserem ubić - masa będzie "zważona", ale to ma tak być

wsypać mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto

tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i rozsmarować ciasto

śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście

KRUSZONKA: po 10 dag - masło miękkie, cukier, mąka pszenna, 2 łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki

ciasto piec w 200C około 40 45 minut, ciasto z blaszki wyjąć całkiem wystudzone

ciasto jest tak smaczne, że szybko zniknęło z talerza.............SMACZNEGO!!!

Ciacho na widelcu Śliwka - robaczywka!