2013-11-20

"makowa panienka" z jabłkowym błonnikiem i śmietaną buraczkową...

Składniki:



4 sztuki jajka, 1/2 szklanki cukier, 200 gram masa makowa, 1/2 kostki masło lub margaryna, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 8 sztuk jabłka, 1 łyżeczka kardamon, 2 łyżki cukier, 4 saszetki błonnik Jeliton, 250 ml śmietana kremówka, 2 łyżki cukier puder, 1/2 szklanki sok z buraków, 1 łyżeczka żelatyna, - ile potrzeba owoce kandyzowane

masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem

dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto

obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki

zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jeliton

błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka

tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką

do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta

piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto

wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić

śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywno

szprycą nałożyć bitą śmietanę i ozdobić kandyzowanymi owocami

ciasto jest przepyszne i warte polecenia.......SMACZNEGO!!!