Składniki:
4 sztuki jajka,
1/2 szklanki cukier,
200 gram masa makowa,
1/2 kostki masło lub margaryna,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
8 sztuk jabłka,
1 łyżeczka kardamon,
2 łyżki cukier,
4 saszetki błonnik Jeliton,
250 ml śmietana kremówka,
2 łyżki cukier puder,
1/2 szklanki sok z buraków,
1 łyżeczka żelatyna,
- ile potrzeba owoce kandyzowane
masło miękkie, jajka, cukier, masa makowa utrzeć dobrze mikserem
dodać przesianą mąkę z proszkiem i utrzeć gęste ciasto
obrane jabłka szara reneta obrana ze skórki
zetrzeć jabłka na grubszych oczkach tarki i wymieszać z cukrem, kardamonem, błonnikiem Jeliton
błonnik w trakcie pieczenia zagęści jabłka
tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować tłuszczem i tartą bułką
do blaszki wyłożyć z 3/4 ciasta - dać jabłka - dać resztę ciasta
piec w 200C około 45 minut, po upieczeniu dobrze wystudzić ciasto
wyciśnięty sok z buraków podgrzać tyle, aby żelatyna się w nim rozpuściła i ostudzić
śmietanę 36% ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania wlać sok z buraków z żelatyną i ubić na sztywno
szprycą nałożyć bitą śmietanę i ozdobić kandyzowanymi owocami
ciasto jest przepyszne i warte polecenia.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz