2012-10-17

kardamon+siemie lniane+płatki owsiane=domowy chleb.....

Składniki:


380 ml woda letnia z kranu, 1 łyżka olej, 1 po łyżeczce cukier i sól, 50 dag/typ 650 mąka pszenna, 5 dag/typ 2000 mąka żytnia, 1 łyżeczka kardamon mielony, 2 łyżki płatki owsiane, 2 łyżki siemię lniane ziarna, 2 łyżeczki drożdże suche


składniki wkładać do miski wg kolejności podania, wyrabiać mikserem spiralami na wolnych obrotach do połączenia składników, potem na najwyższych z 10 minut

nakryć po skończeniu wyrabiania ściereczką i odstawić do wyrośnięcia około 2 godziny

blaszka z pergaminem i włożyć do niej ciasto chlebowe i nakryć ściereczką, teraz włączyć piekarnik i zanim się nagrzeje do 220C ciasto niech rośnie, przed włożeniem do piekarnika posmarować pędzelkiem maczanym w ciepłej wodzie

piec w 220C ok 35-40 minut

upieczony chleb wyłożyć na kratkę, ja kładę na miseczce aby ostygł i nie zaparował spód chlebka

tak wygląda pyszny, domowy chlebek.......
SMACZNEGO!!!!