2017-02-01

na szybko francuskie z kisielowym dżemem...

Składniki:


ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, dżem 400 ml, kisiel wiśniowy 1 opakowanie/duże, cukier - ile potrzeba, cynamon - ile potrzeba


dżem z ciemnych winogron (mój domowy "zobacz TUTAJ" ) lub jaki się lubi przełożyć do miski, wsypać kisiel duża porcja lub 2 zwykłe opakowania kisielu, wszystko wymieszać

ciasto francuskie rozwinąć na blaszce na papierze, przez cały środek wyłożyć dżem zostawiając brzegi do podwinięcia

brzegi podwinąć, zwilżyć dłonią maczaną w zimnej wodzie, posypać cukrem, cynamonem

piekarnik elektryczny na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 5 minut, ciasto dobrze wystudzić w chłodnym miejscu aby dżem stężał

pyszny deser do kawki, herbatki............SMACZNEGO!!!