2015-05-23

szynkowar-mięso z indyka do chleba...

Składniki:


mięso indycze 1,20 kg, majeranek 1 łyżka, tymianek 2 łyżeczki, sól peklowa 1,5 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 1/2 łyżeczki, żelatyna 3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki


mięso indycze opłukać, osuszyć i pokroić na drobne kawałeczki

do mięsa dodać przyprawy, cukier, żelatynę, obie sole, wlać wodę i wyrabiać ręką aż masa będzie kleista

szynkowar tuba poj. 1,30 kg. - do szynkowara włożyć woreczek i napełnić mięsem, zamknąć szynkowar i schować do lodówki na 48 godzin

wstawić do garnka na dnie z ręcznikiem lub separatorem, po uzyskaniu temperatury 85 C parzyć przez 90 minut - woda nie może się gotować

szynkowar wyjąć z garnka pod zimną wodą opłukać i schować do lodówki najlepiej na całą noc

szynkowar oblać gorącą woda i wyjąć woreczek z mięsem - jest sporo galaretki, mięsko jest pyszne do pieczywa.................SMACZNEGO!!!