Składniki:
drożdże świeże 5 dag,
mleko letnie 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1 łyżka,
cukier 1 łyżka
mąka tortowa 50 dag,
cukier 3/4 szklanki,
sól 1 szczypta,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 5 sztuk "M",
mleko letnie 1,5 szklanki,
palma stopiona letnia 100 gram,
marmolada twarda 400 gram
mąka tortowa 2 szklanki,
cukier 3/4 szklanki,
palma miękka 150 gram
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżka,
woda gorąca 2 łyżki
Drożdże świeże wymieszać rózgą z cukrem, mąką i letnim mlekiem w misce, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym bez przeciągów.
Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony tłuszcz i letnie mleko, rózgą wyrabiać do pokazywania się pęcherzyków powietrza z 5 minut.
Miskę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i dodać do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać kawałki marmolady.
Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.
Z podanych składników utrzeć lukier i polać nim kruszonkę na upieczonym cieście - puchate, lekkie ciasto drożdżowe i tylko rózgą wyrabiane, ciasto lekko wyrasta i z marmoladą, kruszonką smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz