Składniki:
zmielona łopatka wieprzowa 1 kg,
bułka do moczenia 1 sztuka większa,
tarta bułka 3/4 szklanki,
śmietana gęsta 12% 100 gram,
jajka 2 sztuki "L",
pieprz mielony 2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
tymianek suszony 1 łyżeczka,
sól 1 łyżka,
cebula 1 sztuka duża,
mąka pszenna do obtaczania - ile potrzeba,
smalec 1/2 kostki
Do miski dać zmieloną łopatkę wieprzową, dodać odciśniętą z wody bułkę pszenną, posiekaną drobno cebulę, jajka, bułkę tartą, śmietanę, pieprz mielony, ziołowy, sól, tymianek, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Zwilżonymi dłońmi formować okrągłe kotlety obtaczać w mące, kłaść na gorący smalec i lekko je spłaszczyć łyżką.
Smażyć porcjami na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone dać na patelnię, nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut - najlepsze kotlety mielone i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa, z dodatkiem śmietany są soczyste z chrupiącą skórką.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz