Składniki:
schab bez kości 1 kg,
ząbki czosnku 4 sztuki,
pieprz czarny ziarnisty 1 łyżeczka,
papryka słodka 1/2 łyżeczki,
majeranek 1 łyżeczka,
sól ziołowa 2 łyżeczki,
żelatyna 1 łyżka,
woda 1/2 szklanki
schab pokroić w drobną kostkę do 1 cm, wsypac do miski
w moździerzu utrzeć czosnek, ziarna pieprzu, paprykę suszoną słodką lub mieloną, majeranek
dodać do mięsa, wsypać sól ziołową, żelatynę, wlać wodę i wyrobić dobrze na kleistą masę
mięso przełożyć do woreczka i włożyć do szynkowara /tuba/, zamknąc szynkowar i do lodówki na minimum 8 godzin
szynkowar postawić w garnku z wodą na ściereczce i po osiągnięciu temperatury 85 C parzyc około 85 minut
szynkowar opłukać pod zimną wodą i po wystudzeniu schować do lodówki na całą noc
wyjąć mięso z woreczka i mamy pyszną wędlinę do pieczywa................SMACZNEGO!!!
3 komentarze:
Świetny przepis, schab z szynkowara jest pyszny, dziękuję za inspirację. W moim wykonaniu wygląda tak https://hit2011.home.blog/2022/05/02/schab-z-szynkowara/, oczywiście podałam źródło przepisu
dziękuję i życzę smacznego!😊schab apetycznie wygląda😗
Za wysoka temperatura parzenia, schab max do 80°, temperatura 65>68° środek szynki i wyciągamy, lub 10 minut na 1cm średnicy szynkowaru.
Prześlij komentarz