25.08.2023

ciasto drożdżowe rózgą wyrabiane z marmoladą...

Składniki:
drożdże świeże 5 dag, mleko letnie 3/4 szklanki, mąka tortowa 1 łyżka, cukier 1 łyżka

mąka tortowa 50 dag, cukier 3/4 szklanki, sól 1 szczypta, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 5 sztuk "M", mleko letnie 1,5 szklanki, palma stopiona letnia 100 gram, marmolada twarda 400 gram

mąka tortowa 2 szklanki, cukier 3/4 szklanki, palma miękka 150 gram

cukier puder 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, woda gorąca 2 łyżki


Drożdże świeże wymieszać rózgą z cukrem, mąką i letnim mlekiem w misce, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut na blacie kuchennym bez przeciągów.

Do zaczynu wsypać mąkę, sól, resztę cukru, cukier wanilinowy, wbić jajka, wlać stopiony tłuszcz i letnie mleko, rózgą wyrabiać do pokazywania się pęcherzyków powietrza z 5 minut.

Miskę nakryć talerzem i zostawić na około godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto parę razy łyżką przemieszać i dodać do formy 34x25 cm z papierem do pieczenia, na cieście poukładać kawałki marmolady.

Z podanych składników palcami utrzeć kruszonkę i posypać nią ciasto, piec w nagrzanym piekarniku na 190, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka na środku ciasta.

Z podanych składników utrzeć lukier i polać nim kruszonkę na upieczonym cieście - puchate, lekkie ciasto drożdżowe i tylko rózgą wyrabiane, ciasto lekko wyrasta i z marmoladą, kruszonką smakuje wyśmienicie...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!