Składniki:
pieczarki 1 kg,
cebula 1 sztuka duża,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
tarta bułka 3/4 szklanki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1.5 łyżeczki,
jajka 1 sztuka "L",
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba,
sałata zielona 1 główka duża,
jogurt naturalny 200 gram
śmietana 12% 100 gram
cukier 2-3 łyżki,
sól 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet winny 2 łyżeczki
Pieczarki świeże obrać z łupinki i drobno posiekać, na oleju podsmażyć cebulę drobno pokrojoną, wsypać pieczarki i smażyć do odparowania płynu co jakiś czas zamieszać.
Ugotowane ziemniaki lub z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa.
Ziemniaki, pieczarki, jajko, sól, pieprz mielony, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, wyrobić ręką wszystko razem.
Zwilżonymi dłońmi formować nie za grube kotlety.
Kłaść na gorący olej i spłaszczyć je na wierzchu, smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu.
Jogurt, śmietanę, cukier, pieprz mielony, sól, ocet winny wymieszać i dodać opłukane, osuszone liście sałaty - bardzo dobry i smaczny pomysł na kotlety ziemniaczano-pieczarkowe, doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz