Składniki:
cebula 3 sztuki większe,
czosnek 5 ząbków,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
papryka ostra 1 łyżeczka,
papryka słodka 1 łyżka
ryż 4 woreczki po 100 gram,
kucharek 4 łyżki,
przyprawa w płynie 1 łyżka,
pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
jajka 3 sztuki "L",
mielona łopatka 60 dag,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę i chwilkę razem podsmażać, wystudzić.
Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników (farsz nakładać na liście gołąbków), z reszty pozostałej formować kotlety nie za grube i nie duże.
Smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone odkładać na ręcznik papierowy, można je jeść na ciepło i również na zimno - nasze jedne z ulubionych kotletów mięsno- ryżowych, zawsze je robię z farszu do gołąbków, który zostanie i nic się nie zmarnuje, są chrupiące i smakują na nam na zimno..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz