10.05.2022

kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków-zero waste...

Składniki:
cebula 3 sztuki większe, czosnek 5 ząbków, olej rzepakowy 3/4 szklanki, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżka

ryż 4 woreczki po 100 gram, kucharek 4 łyżki, przyprawa w płynie 1 łyżka, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, jajka 3 sztuki "L", mielona łopatka 60 dag, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba


Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę i chwilkę razem podsmażać, wystudzić.

Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie,kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, jajka i wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników (farsz nakładać na liście gołąbków), z reszty pozostałej formować kotlety nie za grube i nie duże.

Smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone odkładać na ręcznik papierowy, można je jeść na ciepło i również na zimno - nasze jedne z ulubionych kotletów mięsno- ryżowych, zawsze je robię z farszu do gołąbków, który zostanie i nic się nie zmarnuje, są chrupiące i smakują na nam na zimno..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!