Składniki:
pieczarki 50 dag,
olej rzepakowy 12 łyżek,
cebula 1 sztuka duża,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
papryka słodka 2 łyżeczki,
sól czosnkowa 2 łyżeczki,
bułka tarta 1/2 szklanki,
jajka 12 sztuk "L",
natka pietruszki 1 pęczek
Cebulę pokroić w kostkę, na oleju zeszklić, wsypać obrane i pokrojone pieczarki, dodać paprykę, pieprz mielony, sól czosnkową i smażyć do miękkości pieczarek z 10 minut na średnim ogniu.
Pieczarki zmiksować pałką blendera, wymieszać z tartą bułką.
Jajka ugotować w osolonej wodzie (lepiej obiera się ze skorupek) zalać zimną wodą i wylać, wystudzić, obrać ze skorupek.
Jajka przekroić na połowę wzdłuż, wyjąć delikatnie łyżeczką żółtka do miski, widelcem pognieść z pieczarkami.
Łyżeczką napełniać puste miejsce po żółtkach do pełna, jajka układać na talerzu i posypać natką pietruszki - pyszne, lekkie, aromatyczne jajka gotowane i nadziewane pieczarkami są doskonałą przystawką, zakąską na każdą okazję...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz