Składniki:
jabłka szara reneta 1,5 kg,
kasza manna 1/2 szklanki,
cukier 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka,
mąka krupczatka 1/2 szklanki,
kasza manna 2 szklanki,
cukier 1 szklanka, sól 1/2 łyżeczki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
palma 1/2 kostki i 3/4 kostki,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko łyżką dobrze wymieszać.
Tortownica 22 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (keksówka do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm , na dno foremek wysypać połowę suchej masy wygładzić wierzch i rozłożyć 1/2 kostki zimnej palmy.
Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych pokroić i w rozdrabniaczu je zmiksować na pulpę, wsypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, wyłożyć na pierwszą część masy suchej i NIE UGNIATAĆ tylko delikatnie wierzch wygładzić łyżką.
Na jabłka wsypać resztę masy suchej, rozłożyć 3/4 kostki palmy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, mocno wystudzić w foremkach i przed podaniem posypać pudrem cukrem - najłatwiejsza, najprostsza, mało pracochłonna i mało składnikowa szarlotka, jabłka zmiksowane w rozdrabniaczu są idealne do nadzienia..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz