Składniki:
udka kurczaka 3 sztuki duże,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
tymianek 1 łyżka,
ząbki czosnku 6 sztuk,
cebula 3 sztuki średnie,
papryka słodka 4 sztuki średnie,
woda 1 szklanka
Świeże udka kurczaka: odciąć kuper, kawałki tłustej skóry, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszać tymianek, paprykę ostrą, kucharka, olej rzepakowy, pokrojone ząbki czosnku i cebulę, włożyć udka, mocno natrzeć i schować do lodówki na kilka godzin.
Do garnka wlać samą marynatę i rozgrzać, włożyć udka i zrumienić z każdej strony, dodać pokrojone papryki słodkie, z marynaty resztę składników.
Wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa, podawać z ulubionymi dodatkami.
- udka kurczaka duszone w papryce, cebuli, czosnku, z tymiankiem smakują wyśmienicie do ryżu, ziemniaków, makaronu lub pieczywa..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz