10.04.2022

pyszna sypana szarlotka z jabłkami zmiksowanymi

Składniki:
jabłka szara reneta 1,5 kg, kasza manna 1/2 szklanki, cukier 1/2 szklanki

mąka tortowa 1 szklanka, mąka krupczatka 1/2 szklanki, kasza manna 2 szklanki, cukier 1 szklanka, sól 1/2 łyżeczki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, palma 1/2 kostki i 3/4 kostki, cukier puder do posypania - ile potrzeba




Do miski wsypać mąkę, kaszę manną, cukier, sól, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko łyżką dobrze wymieszać.

Tortownica 22 cm i keksówka 20 cm z papierem do pieczenia (keksówka do pracy męża) lub 1 duża forma 30x25 cm , na dno foremek wysypać połowę suchej masy wygładzić wierzch i rozłożyć 1/2 kostki zimnej palmy.

Obrane jabłka bez gniazdek nasiennych pokroić i w rozdrabniaczu je zmiksować na pulpę, wsypać do miski i wymieszać z kaszą manną, cukrem, wyłożyć na pierwszą część masy suchej i NIE UGNIATAĆ tylko delikatnie wierzch wygładzić łyżką.

Na jabłka wsypać resztę masy suchej, rozłożyć 3/4 kostki palmy, piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, mocno wystudzić w foremkach i przed podaniem posypać pudrem cukrem - najłatwiejsza, najprostsza, mało pracochłonna i mało składnikowa szarlotka, jabłka zmiksowane w rozdrabniaczu są idealne do nadzienia..........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i SMACZNIE POZDRAWIAM!