Składniki:
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
kakao 1,5 łyżki,
cynamon 1/2 łyżeczki,
mleko 2 szklanki,
jajka 3 sztuki "M",
olej rzepakowy 100 ml,i
cukier puder 2 łyżki,
dżem - ile potrzeba,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać cukier puder, wbić jajka i mikserem utrzeć do białości.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, wlać mleko, olej rzepakowy i mikserem połączyć składniki, wsypać kakao, cynamon i mikserem połączyć składniki, odstawić na 40 minut.
Gofrownicę raz przesmarować olejem, włączyć aby się rozgrzała, wlać chochelką porcję ciasta, zamknąć gofrownicę, piec wg czasu podanego do mocy gofrownicy (u mnie 13 minut) i nie otwierać w trakcie pieczenia.
Upieczone gofry kłaść na kratce, aby odparowały, nie będą gumowate tylko chrupiące, przed podaniem posmarować dżemem ulubionym (u mnie czarna porzeczka) i posypać pudrem cukrem - domowe, chrupiące gofry kakaowe, są bardzo smaczne i łatwe, potrzebna tylko gofrownica moc od 1000 Wat, im mocniejsza, tym lepsze gofry.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz